در این بخش که با عنوان نکات مهم درمورد بیماری های مقاربتی، در مجله پزشکی دکتر سلام منتشر شده است شما را با یکسری بیماری های مقاربتی آشنا می کنیم. این مطالب را همه باید بخوانند و درمورد آن اطلاعات کافی داشته باشند. تیم دکتر سلام همواره به سلامتی شما می اندیشد. از بیماری های جنسی با کلمه مخفف STD نیز یاد می شود. STD مخفف شده از جمله Sexually transmitted diseases است. ابتدا بیماری های جنسی یا همان STD را برای شما تعریف و شرح داده و آن ها را به شما معرفی می کنیم. بعد به نکات طلایی و کلیدی می پردازیم که دارای اهمیت بسیاری است.
STDs چیست؟
بیماریهای جنسی یا STDs عبارتند از بیماری مقاربتی که از شخصی به شخص دیگر در طی تماس دستگاه ژنیتال (یا دستگاه تولید مثلی) یک پارتنر با ژنیتال -مقعد- دهان یا حلق پارتنر دیگر صورت میپذیرد. STD ممکن است توسط ویروس، باکتری یا انگل نیز منتقل شود. این میکروارگانیسمها میتوانند داخل بدن شده و پوست، مخاط، واژن، رکتوم، حالب، سرویکس، چشم و دهان و حلق را گرفتار کند. وجود هر گونه ترشح غیر عادی و بدبو، خارش، سوزش، دیزوری، دیس پارونیا، زخم در نواحی تناسلی، نشانه احتمالی وجود عفونت است. در چنین مواردی فرد باید به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرد.
* STD در خانمها، تمایل به شدت بیشتری از آقایان دارد.
* ممکن است STD ها باعث سرطان سرویکس شود.
* STD میتواند از مادر به بچه، قبل، در طی حاملگی یا بلافاصله بعد از زایمان منتقل شود.
* محققین بر این باورند که داشتن STD (به غیر از ایدز) شانس ابتلا به ایدز را میافزاید.
حداقل دانستن ۵کلید اساسی در رابطه با STD در آمریکا وجود دارد:
* STD، بر روی خانمها و آقایان در هر سطح اقتصادی و تحصیلی وجود دارد و بیشتر در بین دختران نوجوان و زیر ۲۵ سال دیده میشود. تقریبا دو سوم همه STD در جمعیت جوان زیر ۲۵ سال اتفاق میافتد.
* وقوع STD بالا رونده است به دلیل اینکه در چندین قرن گذشته از نظر جنسی افراد زودتر فعال شده و ازدواج دیرتر صورت میگیرد و بعلاوه طلاق بیشتر شده است.
* در بیشتر موارد STD علامتی ندارد (مخصوصا در خانمها) و زمانی که علائم پیشرفت میکند در واقع پارنتر هم درگیر میباشد بنابراین پزشکان برای افرادی که چند شریک جنسی دارند تستهایی برای غربالگری و تشخیص بیماری میدهند.
* در خانمها خطرات بیشتری از عفونت STI (عفونتی که از راه جنسی منتقل میشود) نسبت به آقایان وجود دارد و در واقع بیماری در حالت بدون علامت، پیشرفت و بیماری پیشرفتهتر میشودو ایجاد عوارض بیشتری در خانمها مینماید که بعضی از این عفونتها قبل و در حین حاملگی و یا بلافاصله بعد از زایمان منتقل میشود که بعضی از این عفونتها در بچه به آسانی درمان میشود ولی بعضی از این عفونتها باعث عوارض (disability) و حتی مرگ بچه میشود.
* وقتی بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود به آسانی درمان میشود و در بعضی از STDها بیماریهای STD، شانس ابتلا به ایدز را میافزاید. چطور میتوانیم از بیماریهای آمیزشی پیشگیری کنیم؟
کاهش خطر ابتلا به STD، ازراههای زیر امکان دارد:
* داشتن یک رابطه جنسی با شخص غیر عفونی
* استفاده صحیح و مداوم از کاندوم در آقایان
* استفاده از سرنگهای تمیز برای تزریق
* پیشگیری و کنترل بیماریهای STD، برای کاستن خطر ابتلا به عفونت HIV و کاهش خطر ابتلا به STD
* به تاخیر انداختن اولین رابطه جنسی تا حد ممکن؛ افراد جوانتر زمانی که برای اولین بار sex دارند به مراتب استعداد بیشتری برای ابتلا به STD دارند.
شخصی که از نظر جنسی فعال است بایستی:
* کنترل مرتب برای بیماری STD، حتی در صورت عدم وجود علائم و
مخصوصا در صورت داشتن روابط
جنسی با پارتنر جدید.
* دانستن علائم STD و در صورت دیدن کوچکترین علائم، به واحدهای درمانی مراجعه کند.
* اجتناب از داشتن روابط جنسی در زمان قاعدگی، که خانمهای مبتلا به HIV بیشتر عفونی شده و افراد غیر عفونی HIV، بیشتر مستعد گرفتن عفونت در طی این زمان میشوند.
* اجتناب از تماسهای مقعد، و در صورتی که این عمل انجام میشود، استعمال کاندوم در مرد.
* اجتناب از دوش واژینال، به دلیل اینکه بعضی از باکتریها وارد واژن شده و احتمال خطر STD را بیشتر میکند.
نظرات شما عزیزان: